Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die voor januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.

De nieuwe Vlaamse dakisolatienorm treedt al in werking op 1 januari 2015 voor alle zelfstandige woningen (=studio, eengezinswoning of appartement).
Als minimumnorm wordt een R-waarde voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) van 0,75 m² K/W genomen.

Vanaf 1 januari 2015 zal men bij een woningonderzoek (doorgaans op aanvraag van een huurder) strafpunten toekennen als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daardoor een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktheidsverklaring door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.
In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

Bron: http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/vlaamse-dakisolatienorm-voor-woningen-en-huurwoningen-sinds-1-januari-2015